Isınmada tasarruf ve verimlilik artık ülkemizde sadece ısıtma sistemlerinde değil, hemen hemen her alanda öncelikli kriterlerden biri olarak görülür. Pek çok ısıtma sistemi, yüksek maliyetlerden dolayı bugün özelinde pek tercih edilmiyor.
Özellikle anormal düzeyde artış gösteren elektrik faturaları, insanları daha cazip seçeneklere yöneltiyor. Yerden ısıtma sistemleri de tam olarak bu tip süreçlerde keşfediliyor.
Yerden Isıtma Sistemleri Yeni mi?
Yerden ısıtma sistemleri esasen çok uzun senelerden bu yana yaygın bir şekilde kullanılır. Fakat popülerliğini son zamanlarda artırması, hem teknolojinin bu ısıtma sisteminde yarattığı yenilik hem de tasarruf olanaklarıyla açıklanabilir.
Yerden ısıtma sistemleri ya da bir başka deyişle zeminden ısıtma sistemleri, farklı türlere sahiptir. Sulu yerden ısıtma, elektrikli yerden ısıtma vs. örnekler vermek mümkündür.
Sulu yerden ısıtma sistemleri hem kullanım kolaylığı hem de güvenlik açısından en cazip seçenek olarak karşımıza çıkar. Zemindeki borulardan geçen sıcak su sirkülasyonu sayesinde faaliyete geçen sistemi inşaat aşamasında oluşturmak çok akıllıca olacaktır.
Fakat teknik anlamda sistemi sonradan kurmak da mümkündür. Bunun biraz daha zahmetli ve maliyetli olduğunun da altını çizmeliyiz. Çünkü zeminde sistemin kendine yer bulabilmesi adına 8-10 cm civarında bir alan oluşması gerekir.
Romalılar döneminde insanlar sulu yerden ısınma sistemini andıran hipokost isimli bir sistemi benimsemişlerdir. Yani merkezi ısıtma sistemleri arasında en köklü olanlardan birinin sulu yerden ısıtma sistemi olduğunu ifade edebiliriz.
Konforlu ve Uygun Maliyetli Bir Sistem
Yerden ısıtma sistemlerinin benimsenmesinde konfor en önemli kriterlerden birisidir. Çünkü sulu yerden ısıtma sistemi ayakların sürekli sıcak kalmasına yardımcı olur. Sistemde belli noktalar özel olarak faaliyete geçmez. Bir alanı oluşturan tüm noktalar eşit ve adil bir biçimde ısınır.
Bu durum bilhassa cami, hastane, hamam, otel gibi dev alanlarda çok önemli bir işlev görür. Ayrıca çok odalı mekanlarda ve yaşam alanlarında herkesin sıcak olan odaya doluşmasına gerek kalmaz. Çünkü sistem, entegre edildiği tüm alanlarda faaliyete geçer. Evin içinde nereye geçerseniz geçin, aynı hissi almaya devam edersiniz.
Termostat ayarınızı sistem içerisinde dilediğiniz şekilde düşürebilirsiniz. Sulu yerden ısıtma sistemi, güneş enerjisi gibi bir kaynaktan besleniyorsa çok daha iyi bir enerji tasarrufu elde etmek mümkün hale gelir. Elektrik faturalarınızda yaklaşık %30’lara varan bir tasarruf için siz de sulu yerden ısıtma mucizesi ile tanışabilirsiniz.
Tesisatınız Zarar Görmez
Kalorifer kazanları ya da kombiler, sirkülasyon yaratması beklenen suyu ısıtmaktadır. Söz konusu suyun ise ortalama 30-50 santigrat derece aralığında olması beklenir. Su kollektör sayesinde tesisata ulaştırılır.
Tesisata ulaşan bu su, sistem içinde dolaşıp ısının zeminden yukarı aktarılmasını sağlar. Bu klasik sistemin tesisatınıza hiçbir zararı olmayacaktır. Halıların suni değil de doğal elyaf olması durumunda ısı transferleri çok daha verimli şekilde gerçekleşir. Zemin kaplama malzemeleri tam anlamıyla sınırsızdır.
Zemin Kaplamalarında Özgürsünüz
Sistem tamamlandıktan sonra dilediğiniz kaplama malzemesini tercih edebilirsiniz. Sisteme dair herhangi bir iz ya da kaba bir görüntü söz konusu olmaz. Bu anlamda ev dekorasyonunuz sistemden hiçbir koşulda etkilenmez. Çünkü tüm malzemeler, zeminin içerisinde gömülü şekilde kalır. Yüksek performanslı sulu yerden ısıtma sisteminde toz oluşumlarına izin verilmez. Bu nedenle de astım hastaları için öncelikli olarak tercih edilen bir ısınma yöntemidir.
Isınmada Tasarruf ve Verimlilik İçin İso Mühendislik
Sistemin kurulum ve bakım maliyetleri çok uygundur. Bunun için profesyonel firmalarla çalışmanız oldukça önemlidir. Sulu yerden ısıtma sistemleri konusunda uzmanlaşan İso Mühendislik firmasının profesyonel ekibiyle tanışabilir ve uygulama öncesinde detaylı bir saha analizi yaptırabilirsiniz.