
Bu günkü yazımızda kazan dairesi çeşitleri ve kurulumu konusunu ele alacağız. Merkezi sistem ısıtma tesislerinde, küçük ve orta ölçekli işletmelerde buhar elde edilmesinde kullanılan önemli ekipmanlardan biri kazanlardır. Kazanlar yakıt içerisindeki kimyasal enerjiyi ısı enerjisine çeviren cihaz olarak adlandırılabilir.
Isıtma işlemleri bir merkeze konulan kazan ile elde edilen ısının tüm binaya boru gibi yardımcı elemanlar ile dağıtılıp, radyatör, konvektör gibi cihazlar ile ısıtılması sağlanır. Bu çembere merkezi ısıtma sistemi adı verilir. Kazan dairesi ise bu sistemin merkezidir.
Kazan dairesi kurulumu tasarruf açısından oldukça önemlidir. Uzun vadede faturalarda büyük tasarruf sağlayan kazan dairesi sistemleri birçok farklı türde karşımıza çıkar.
Kazan Dairesi Kurulumu Hangi Alana Yapılmalıdır?
Kazan dairesi kurulumlarında yerin oldukça fazla önemi vardır. Enerji tasarrufu, maliyet, verimlilik gibi pek çok farklı alanda artı sağlamaktadır. Kazan dairesi kurulumu hangi alana yapılmalıdır? Sorusuna maddeler halinde bakacak olursak;
- Müstakil alan imkanlar dahilinde ise tercih edilmelidir,
- İmkan dahilinde müstakil alan yoksa bodrum katı uygun bir kazan dairesi alanıdır,
- Yeterli havalandırma olması gerekir,
- Bina bacasına yakın bir alana kurulması gerekir,
- Uygun şartlarda yeterli miktar yakıt depolayabilmesi gerekir,
- Kazan ve ekipman için yeterli büyüklükte olması gerekir,
- Bina içi ve dışında kolayca ulaşılabilir olması gerekir.
Kazan Çeşitleri Nelerdir?
Kazan dairelerinde kullanılan kazanlar kullanılan malzeme ve yakıt cinsine göre çeşitlendirilmektedir. Bunlara maddeler halinde bakacak olursak malzeme cinsine göre;
Dökme Dilimli Kazanlar
Dökme demirden imal edilen kazan türüdür. Sıcak sulu tesisatlarda kullanıldığı gibi basıncı 1 kg/cm2’yi geçmeyen buharlı ısıtma tesisatlarında da sıkça kullanılmaktadır. Dökme dilimli kazanlarda kullanılan yakıt cinsleri ise şu şekildedir;
- Katı yakıt; Odun, kömür
- Sıvı yakıt; fuel-oil, motorin
- Gaz yakıt; doğalgaz, LPG
Çelik Kazanlar
Çelik saclardan üretilen küçük ve orta büyüklükteki merkezi ısıtma sistemlerinde sıkça kullanılan kazan çeşitlerindendir. Çelik kazanlar, yarım silindirik, silindirik ve prizmatik tipte üretilmektedir. Katı, sıvı ve gaz türündeki yakıtları yakacak şekilde tasarlanmıştır. Çelik kazanlar arasında en çok tercih edilen tür yarım silindirik kazanlar olmaktadır.
Yakıt cinsine göre kazan türleri ise;
Katı Yakıt Kazanları
- Otomatik yüklemeli kazanlar,
- Elle yüklemeli kazanlar
Sıvı Yakıt Kazanları
Gaz Yakıt Kazanları
- Atmosferik brülörlü kazanlar
- Üflemeli brülörlü kazanlar
Hangi Kazan Çeşidi Daha Verimli ve Ekonomiktir?
Kazan türlerini birbirleri ile kıyasladığımızda her birinin kendi alanında avantajlı ve ekonomik yönleri bulunmaktadır. Kullanım alanına göre farklı avantaj ve dezavantajlar sunan kazan çeşitlerinin kıyaslamaları şu şekildedir;
- Dökme dilimli kazanların ömürleri uzun ve korozyondan etkilenmeler. Bakımları kolay ve ucuzdur. Nakliye bakımından da dilimli oldukları için oldukça kolaydır. Kazan ebatları daha küçük olduğu için az yer kaplarlar.
- Çelik kazanlar, daha ucuza imal edilmekte ve hafiftirler. Yüksek basınca dayanıklı olarak üretilmektedirler. Isıtma yüzeyi ve ısı akışı oldukça fazladır. Yüksek ısı güçlerinde yapılabilmektedir.
Kazan Dairesi Kurulumu Nasıl Yapılır?
Kazan dairesi kurulumunda kazan yerleşimi daire konumuna göre yapılır. Kazan çevresinde yeterli kullanım alanı olması gerekmektedir. Bu alan duvarlara en az 50 ile 70 cm arasında bir boşlukta olmalıdır. Tavan yüksekliğinin ise minimum 1 m olması gerekmektedir.
Kazan dairesi kurulumunda alınması gereken önlemlerin başında alanın temiz olması, yeterli havalandırmaya sahip olması ve güvenlik durumunda yeterli donanıma sahip olması oldukça önemlidir.
Kazan Dairesi Kurulumu Fiyatları Uygun mu?
Kazan dairesi kurulumlarında boyut ve kurulumun yapılacağı alan oldukça önemlidir. Bu kriterler fiyatlandırmayı doğrudan etkilemektedir. Kazan dairesi kurulumlarında fiyatların ekonomik olmasının dışında uzun vadede oldukça fazla tasarruf ettireceği de unutulmamalıdır. Özellikle faturalarda uzun vadede ciddi düşüşler yaşanacağı ve büyük enerji tasarrufu edileceği bilinmelidir.
İso Mühendislik olarak bugüne kadar birçok müşterimize Kazan Dairesi kurulumu yaparak enerji tasarrufu sağlamalarına katkıda bulunduk. Referanslarımızı web sitemizden inceleyebilir ve bu tasarruftan yararlanmak için deneyimli ekibimizden yaşam alanınıza entegrasyon için destek talebinde bulunabilirsiniz.