Kazan Dairesi Sistemleri Nasıl Kurulur?

Kazan Dairelerinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir

Kazan dairesi sistemleri özellikle çok daireli apartmanlarda sıkça karşılaştığımız bir ısıtma sistemidir. Uzun zamandır tercih edilen bu yöntem son yıllarda teknolojinin gelişmesi ile birlikte çok daha fazla tercih edilmeye başladı. Isınma sistemleri içerisinde en ekonomik ve avantajlı yöntemlerden olan kazan dairesi sistemleri kendi içerisinde farklı türlere ayrılmaktadır.


Apartmanlarda sıkça karşılaştığımız kazan dairesi sistemleri son dönemlerde AVM, fabrika, han gibi pek çok farklı toplu alanlarda da tercih edilmektedir. Kazan dairesi ısıtma sistemleri oldukça eski dönemlere dayanan bir tarihi bulunmaktadır.


Kazan dairesi sistemleri ısı ihtiyacı 50.000 kcal/h’dan fazla yapılar için kullanılan bir sistemdir. Bu enerji ihtiyacının altında genellikle bireysel ısıtma sistemleri tercih edilir. Kazan dairesi sistemlerinde kurulumundan önce dikkat edilmesi gereken önemli hususlar bulunmaktadır. Kazan dairesi kurulumunda dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekildedir;

  • Kazan kurulumu yapılacak alan aydınlık, güneş gören ve yeterli havalandırmaya sahip bir yer olması.
  • Teknik ekipman bakımından yeterli ve enerji transferi açısından yeterli genişlik ve şartlara sahip olması.
  • Yangın gibi durumlarda kolay tespit ve müdahale edilebilecek alana sahip olması.
  • Kazan dairesi sistemleri kendi içerisinde kullanılan materyal ve yakıt türüne göre farklılık göstermektedir.

Kazan dairesi çeşitleri şu şekildedir;

  • Kaskat Sistem
  • Kömürlü Kazan Dairesi
  • Doğalgazlı Çelik Kazan Dairesi


Kazan Dairesi Sistem Kurulumu


Kazan dairesi kurulumları kendi içerisinde farklı proses ve aşamalara göre gerçekleştirilmektedir. Kazan dairesi kurulumlarında hayati önem taşıyan 3 husus bulunmaktadır. Alanın temiz olması, güvenlik sistemlerinin eksiksiz olması ve yeterli havalandırmaya sahip olması bu üç husustur.


Kazan dairesi kurulumlarında şartların uygun olması enerji tasarrufu ve verimlilik açısından da oldukça önemlidir. Teknik açıdan kazan kurulumunda önemli olan noktalar ise şu şekildedir;

  • Kazan çevresinde minimum 50 ile 70 cm arasında boşluk bulunmalıdır.
  • Tavan ve kazan arasında ise minimum 1 metre boşluk olması gereklidir.


Kazan Dairesi Sistemleri Kullanım Alanları


Kazan dairesi sistemleri ısıtma amacı ile kullanılan bir sistemdir. Toplu yaşam alanlarında pek çok farklı yerde bu sistemi görmek mümkün. Bu alanlardan akla ilk gelenler apartmanlar, AVM, cami, fabrika, iş yerleri gibi alanlardır. Kazan dairesi sistemleri bu alanlar dışında son yıllarda öğrenci yurtları, oteller, hastaneler gibi farklı alanlarda da tercih edilen sistemler arasında.


Kazan Dairesi Çeşitleri Nelerdir?


Kazan dairesi materyal ve yakıt cinsine göre kendi içerisinde farklı türlere ayrılmaktadır. Bu çeşitlere maddeler halinde bakacak olursak;

  • Dökme Dilimli Kazanlar; dökme demirden imal edilen kazan türüdür. Katı, sıvı ve gaz yakıt ile kullanılan bu kazanlar en çok tercih edilen türlerden biridir.
  • Çelik Kazanlar; çelik saçtan üretilen küçük ve orta büyüklükteki merkezi ısıtma sistemlerinde kullanılan kazan çeşididir. Çelik kazanlar yarım silindirik, silindirik ve prizmatik tipte üretilmektedir. Dökme dilimli kazanlarda olduğu gibi katı, sıvı ve gaz yakıtlarla kullanılabilmektedir.


Yakıt türüne göre kazan türleri ise şu şekildedir;

  • Katı Yakıt Kazanları; kendi içerisinde otomatik yüklemeli ve elle yüklemeli kazanlar olarak ayrılmaktadır.
  • Sıvı Yakıt Kazanları
  • Gaz Yakıt Kazanları; atmosferik brülörlü kazanlar ve üflemeli brülörlü kazanlar olarak kendi içerisinde ayrılır.


Isıtma sistemleri arasında en çok tercih edilen türlerden olan kazan dairesi sistemleri tasarruf anlamında büyük katkı sağlamaktadır.

Kazan dairesi sistemleri ve diğer tüm mühendislik işlemleri hakkında detaylı bilgiye web sitemizde yer alan blog bölümünden ulaşabilir ya da iletişim kanallarından alanında tecrübeli ekibimiz ile iletişime geçebilirsiniz.