Sulu Yerden Isıtma Hakkında Merak Edilen Sorular

Sulu Yerden Isıtma Hakkında Merak Edilen Sorular

Sulu yerden ısıtma hiç şüphesiz ki son dönemin en başarılı ve işlevsel ısıtma yöntemleri arasında bulunur. Bu nedenle bu yazımızda sulu yerden ısıtma hakkında merak edilen soruları yanıtlıyoruz. Özellikle Türkiye gibi kış aylarının çetin geçtiği ülkelerde, ekonomik ve verimli bir ısıtma yöntemi benimsemek önemlidir.

Yerden ısıtma yöntemleri bu ihtiyaca önemli oranda destek olur. Isıyı eşit bir şekilde ortama yayan yerden ısıtma sistemleri arasında sulu yerden ısıtma sistemleri özel bir konuma sahiptir. Ülkemizde gittikçe yaygınlaşan bu önemli sistem hakkında merak edilenlere gelin kısa kısa göz atalım.


Sulu Yerden Isıtma Sistemleri Ortamı Nasıl Isıtır?


Sulu yerden ısıtma sistemlerinde zemin altına gömülen borulardan geçen su, öncelikli olarak zeminin ısınmasını sağlar.

Doğal ışınım yöntemiyle yayılmaya başlayan ısı ile beraber ortam ısıtılır. Işınım yoluyla ısıtmayı, güneş ile benzer mantıkta düşünmek mümkündür. Sulu yerden ısıtma sistemlerinde enerji kaynağı değişebilir. Fakat zeminde geniş bir alana yayılan sistem sayesinde ortamı eşit şekilde ısıtmak mümkün olur.


Sistem Nerelerde Kullanılır?


Sulu yerden ısıtma sistemleri, otellerde, hamamlarda, konutlarda, villalarda, hastanelerde, sera ve bahçelerde, farklı amaçlara yönelik olarak değerlendirilir.


Fiyatlar Nasıl Belirlenir?


Sistemde ana fiyat belirleyici, metrekare düzeyidir. Saha araştırmalarından sonra metrekareye göre fiyatlandırma gerçekleşir. Bunun dışında sistemde kullandığınız kaplama malzemesi ve diğer materyal seçimleri de fiyat sonucunu etkiler.


Sistemde Isı Kaynağı ve Pompası Nedir?


Sulu yerden ısıtma sistemlerinde ısının kaynağı kazan, ısı pompası ya da kazan olabilmektedir. Isı pompalarıysa enerjiyi belli bir kaynaktan farklı bir kaynağa aktarma işlevi gören cihazları ifade eder.


Sulu Yerden Isıtma Sistemlerinin Avantajları Nelerdir?


Sulu yerden ısıtma sistemlerinin en önemli ayrıcalığı ekonomik olmasıdır. Bu sistem içerisinde ısınmak adına belli düzeyde sıcaklıklar yeterli olmaktadır. Petekli sistemlerin aksine sıcaklığın 25-30 derece olması yeterlidir.

Bundan dolayı daha az enerji harcanır ve bu da elektrik faturalarına net şekilde yansır. Öte yandan toz vs. oluşumlara olanak tanımayan sistem temiz ve sağlıklıdır. Sulu yerden ısıtma sistemlerinin bakım maliyetleri görece uygundur.


Radyatörlü sistemlerde peteklerin belli aralıklarla temizlenmesi şarttır. Fakat sulu yerden ısıtma sistemleri kurulum sonrası bakıma pek muhtaç değildir. 20-25 sene boyunca sorunsuz bir şekilde kullanılabilir. Diğer taraftan evin mimari düzenini olumsuz yönde etkilemez, sistem evde yer kaplamaz.

Bu da size hareket ve özgürlük alanı tanır. Ayrıca sulu yerden ısıtma sistemleri evin bir odasını değil tamamını aynı anda ve eşit şekilde ısıtır.


Hangi Zemin Malzemesi Kullanılabilir?


Sistemde zeminin altında borular döşendikten sonra zemin şap vesilesi ile kapatılır. Bu noktada pek çok kaplama malzemesinden sorunsuz şekilde yararlanabilirsiniz. Seramik, parke, fayans ya da mermer gibi zemin kaplama malzemeleri, sisteme sorunsuz şekilde entegre olabilir.


Sistem Tozları Havaya Kaldırır mı?


Sulu yerden ısıtma sistemleri, pek çok sisteme kıyasla oldukça sağlıklıdır. Hava sirkülasyon hızının görece düşük olmasından dolayı tozun yerden yükselmesi söz konusu olmaz. Özellikle astım hastaları bu nedenle sisteme öncelik verir.


Yerden Isıtma Paneli Nedir?


 Sistemin en önemli materyallerinden biri olan yerden ısıtma paneli, şap altına döşenir. Alt taraftaki kat ve odanın arasında bir anlamda izolasyon işlevi görür. Panellerin kullanılma nedeni, boruları yere sabitlemektir. Aynı zamanda söz konusu ısıtma panelleri ezilmelere karşı dayanıklıdır.


Türkiye’de ve dünyada güvenli bir şekilde kullanılan sulu yerden ısıtma sistemlerine dair profesyonel markalara yönelmelisiniz. Bu anlamda sulu yerden ısıtma sistemlerinde uzmanlaşmış bir firma olan İso Mühendislik’in profesyonel ekibinden destek alabilirsiniz.