Sulu Yerden Isıtma Hakkında Sorular

Sulu Yerden Isıtma Sistemi Maliyetleri

Günümüzde ısınma sistemleri ile ilgili çoğu kullanıcı tasarruf sağlayan seçeneklere yöneliyor. Isınma açısından hem yüksek verimle hem de tasarruf sağlayan sulu yerden ısıtma sistemi de bu anlamda ön plana çıkıyor. Giderek yaygınlaşan sulu yerden ısıtma sistemleri hakkında pek çok soru ve kafa karışıklığı bulunmakta. Henüz sulu yerden ısıtma ile tanışamamış kullanıcılar için bu yazımızda sulu erden ısıtma hakkında sık sorulan soruları yanıtlayalım.


Sulu yerden ısıtma nedir?


Sulu yerden ısıtma oldukça pratik ve etkili bir ısınma aracıdır. Tüm alana döşendiğinden ısıyı eşit bir biçimde mekanın içine yayma şansı bulur. Sulu yerden ısıtma için zemine özel borular döşenir. Bu boruların içinden sıcak su geçer. Borulardan geçen sıcak suyun dolaşımı ile ısınma gerçekleşir.


İnşaat aşamasında mı yapılmalıdır?


Sulu yerden ısıtma sistemlerini yaşam veya çalışma alanlarınıza uygulatırken alanın ne durumda olması gerektiği en çok sorulan sorulardandır. Zeminde sulu yerden ısıtma için gerekli boşluğun bırakılması gerekir. Dolayısıyla inşaat aşamasında sulu yerden ısıtmanın borularının geçmesi için ideal bir boşluk yaratılmak zorundadır.

Sistemin uygulanacak olduğu bina için gerekli boşluk baştan planlanabilir. Eğer inşaat aşamasında sulu yerden ısıtma için boşluk bırakılmadıysa sistem tadilat veya restorasyon aşamasında da uygulanabilir. Zeminde sistemin uygulanması için daha sonrada gerekli boşluk sağlanır. Fakat bu görece zorlu bir restorasyondur ve ekstra maliyetler yaratır.


Hangi zemin malzemeleri kullanılır?


Sulu yerden ısıtma sistemleri pek çok zemin malzemesi ile uyumludur. Zeminin üzeri için özel bir zemin malzemesi gerekmez. Seramik, doğal taş, fayans gibi zemin malzemeleri ile kullanılabilir. Yine ahşap, parke, laminant gibi zemin malzemeleriyle de sulu yerden ısıtma sistemleri kullanılır.


Fiyat neye göre değişir?


Sulu yerden ısıtma sistemlerinin fiyatı birçok üründe olduğu gibi kalitesine göre değişim gösterir. Malzeme kalitesi gibi işçilik ve mühendislik hizmetinin kalitesi de fiyat açısından değişimi etkiler. Uygulanacak alanın metrekaresi hesaplanarak fiyat çıkarılır. Mekânın büyüklüğüne göre, kullanılan malzemeye göre fiyatlar netleşir. Bu konuda somut bilgi almak için İso Mühendislik ekibi ile iletişime geçebilirsiniz.


Hangi mekanlarda kullanılır?


Sulu yerden ısıtma sistemleri birçok yapı ile uyumludur. Yaşam ve çalışma alanlarınıza rahatlıkla uygulayabilirsiniz. Müstakil evlerde veya villalarda, apartman dairelerinde, seralarda sorunsuzca kullanılır. Ayrıca hamam, sauna, kapalı yüzme havuzu gibi alanlara da uygulanabilir. Tüm bunların yanı kış bahçesi gibi mekanlara da sulu yerden ısıtma uygulatmak mümkündür. Hastane, camii, okul gibi kamu binalarının da kolaylıkla ısınmasını sağlar.


Kullanım ömrü ve dayanıklılığı nasıldır?


Sulu yerden ısıtma sisteminiz eğer kaliteli malzeme, işçilik ve mühendislik hizmeti ile uygulandıysa oldukça uzun ömürlüdür. Öyle ki diğer ısınma sistemlerinde olduğu gibi bakım masrafı dahi çıkarmayabilir. Aldığınız hizmetin kalitesine de bağlı olarak sulu yerden ısıtma sistemini uzun yıllar kullanabilir.


Sulu yerden ısıtma tasarruf sağlar mı?


Sistem diğer geleneksel ısınma sistemlerine göre ekonomik açıdan oldukça caziptir. Sebebi ise hem az enerji harcaması hem de birçok güç kaynağı ile uyumlu çalışmasıdır. Sulu yerden ısıtma sistemi 20 ile 50 derece arasında yerden ısı verir. Bu sıcaklık seviyesi diğer ısıtıcılarda daha yüksek olduğu için daha fazla enerji harcar.

Sulu yerden ısıtma sistemi düşük enerji ile ısı vermesine rağmen yüksek verimlilik sağlar. Bir yandan da pek çok enerji ve güç kaynağı ile uyumludur. Isı pompaları, doğalgazlı kombiler veya katı yakıtlı kazanlardan gücünü alabilir. En yüksek tasarrufu ise jeotermal veya güneş enerjisi kaynaklarından gücünü alarak sağlayabilir.