Sulu Yerden Isıtma Pahalı Bir Yöntem mi ?
Sulu yerden ısıtma sistemleri son yıllarda giderek yaygınlaşmaya başladı. Esasında Antik Roma döneminden beri kullanılan bir ısıtma sistemi biçimidir. Kış aylarında ısıtma giderlerinin yüksek olmasından dolayı birçok kişi evlerin, iş yerlerinde kullandıkları sistemlerden şikayetçi duruma geldi.
Sulu yerden ısıtma sistemlerinin de ısınma aracı olarak pahalı olduğuyla ilgili bir bilgi yaygın durumda. Sulu yerden ısıtma sistemleri oldukça ekonomik bir ısınma kaynağıdır. Sulu yerden ısıtmanın ekonomik bir ısınma yöntemi olmasının sebeplerini inceleyelim.
Sulu Yerden Isıtma Birçok Zemin ile Uyumludur
Evinizin veya işyerinizin zemini parke, laminant, seramik veya doğal taş olabilir. Sulu yerden ısıtma sistemleri bunlar gibi pek çok zeminle uyumludur. Zemine döşenen özel sulu yerden ısıtma boruları sayesinde yerden ısı verir. Zeminden gelen ısı enerjisi homojen bir biçimde alana yayılır.
Sulu yerden ısıtmanın elektrikli yerden ısıtma sistemi olarak da zemine uygulanması mümkündür. Zemindeki borularda su döngüsü oldukça ısınma sağlanır. Binanın inşaat aşamasında veya tadilat, restorasyon işlemleri aşamasında sulu yerden ısıtma sisteminin döşenmesi tercih edilir. Üstelik sulu yerden ısıtma sistemleri zeminin içinde gizli oldukları için yer kaplamaz.
Enerji Tasarrufu Sağlar
Doğalgaz kombinizin peteği 70-90 derece gibi yüksek derecelerde enerji harcayarak ısınır. Bu yüksek ısı seviyesi dolayısıyla ısınma için harcayacağınız gideri arttırır. Sulu yerden ısıtma sistemleri ise 30 ile 50 derecelerde bir seviyede enerji harcar. Bu seviyede harcanan enerji ile eşit şekilde uygulanan alanı ısıtır.
İnsan vücuduna en uygun derece ısıyı da sağlamış olur. Sulu yerden ısınmanın enerji tasarrufu sağladığı başka bir nokta ise hemen hemen tüm enerji kaynaklarına uyumlu bir biçimde kurulumunun yapılabilmesidir.
Elinizde olmayan farklı bir enerji sistemi almak durumunda kalmazsınız. İster doğalgaz kombilerine, ister elektriğe, isterseniz ısı pompalarına uyumlu bir biçimde çalışabilir. Hatta en ekolojik biçimde güneş enerjisi ile sulu yerden ısıtma sisteminizin enerji kaynağı olacak şekilde kullanabilirsiniz. Yine jeotermal enerji kaynağı ile sulu yerden ısıtma sistemleri uyumludur.
Bir başka tasarruf sağladığı alan ise bakım masraflarıdır. Her yıl bakım yapmanızı gerektirmeyebilir. Diğer ısıtma sistemlerinin birçoğunda yıllık bakım yapılması gerekir. Değişkenlik göstermekle beraber sulu yerden ısıtma ilk döşendiği yıllarda 4-5 yıl kadar bakım istemeyebilir. Sonraki yıllarda ise 2 yılda bir bakımları yapılmaktadır.
Sulu yerden ısıtma sistemlerine her yıl bakım yapılmaması yine ısınma giderlerinizin düşmesine sebep olur. Diğer ısınma sistemlerine göre sulu yerden ısıtmanın sağladığı enerji tasarrufu alanın büyüklüğüne göre değişkenlik göstermekle beraber %10 ve %15 arasında olduğu bilinmektedir.
Sulu Yerden Isıtma Birçok Yapıya Rahatlıkla Uygulanır
Sulu yerden ısıtma için özel olarak bir yapı olmasına gerek yoktur. Müstakil, villa tipi veya apartman dairelerinde zemindeki döşeme payı bırakılarak rahatlıkla uygulanabilir. Camii, hastane, okul gibi kamu hizmeti veren binalarda da sorunsuz bir şekilde tercih edilebilir.
Yine en sık kullanıldığı alanlar hamamlar ve kapalı yüzme havuzlarıdır. Ayrıca kış bahçesi ve sera gibi dış mekanlara da uygulanabilir. Hem yarattığı tasarruf hem de verimliliği sayesinde sulu yerden ısıtma sistemleri her türlü mekanda kullanılabiliyor.
Sulu yerden ısıtma denildiği zaman akla gelen ilk firmalardan biri olan İso Mühendislik, söz konusu taleplerinize profesyonel düzeyde yanıt vermektedir. Hem sistemin detaylarını ve kurulum süreçlerini hem de güncel fiyatları öğrenmek adına İso Mühendislik ile dilediğiniz zaman iletişim kurabilirsiniz. Aynı zamanda daha önce gerçekleştirdiğimiz çalışmaları referans anlamında inceleyebilirsiniz.