Sulu Yerden Isıtmanın Faydaları

Sulu Yerden Isıtmanın Faydaları

Sulu yerden ısıtmanın faydaları bir hayli çoktur ve tarihi Antik Roma’ya kadar dayanmaktadır. M.Ö. 1. YY’dan günümüze kadar gelen bir ısınma sistemi olmasıyla dikkat çeker. Günümüz teknolojisiyle gelişimini her geçen zamanda sürdürmektedir. Bu denli eski bir ısınma biçimi olan sulu yerden ısıtma o dönem hamamlarda ve evlerde kullanılmaktaydı.


Bugün ise kullanım alanları oldukça genişlemiştir. Neredeyse sulu yerden ısıtma istenilen her mekânda ve her zemin tarzına uyumlu olarak kullanılabilir. Üstelik enerji tüketimi açısından da tasarruf sağlamaktadır.


Hem uygulama açısından geniş alanda kullanılması hem enerji tasarrufu sağlaması hem de sistemin döşendiği mekanı homojen olarak ısıtması açısından giderek yaygınlaşan bir ısınma sistemi olmuştur.


Sulu Yerden Isıtmanın Mekânsal Faydaları


Sulu yerden ısıtma sistemi zemine döşenen özel borular aracılığı ile ısınma sağlar. Diğer ısınma sistemlerinde olduğu gibi yaşam alanlarınızda yer kaplamaz. Sulu yerden ısıtma sistemi zemine gizlendiği için yaşam alanlarınızda yer kaplamaması açısından kullanışlıdır. Yaşam veya çalışma alanlarınızda hareket özgürlüğü ve boş alan sağlar.


Sadece ev veya apartman dairesi tipi yaşam alanlarında kullanılmaz. Daha geniş alanlara da sulu yerden ısıtma sistemi uygulanabilir. Villa tipi veya müstakile evlere, kapalı yüzme havuzlarına, hamamlara, kış bahçeleri ve seralara, camilere, hastanelere veya okullara uygulanabilir.

Genellikle sulu yerden ısıtma sistemlerinin sonradan uygulanamayacağı yönünde bir bilgi vardır. Elbette yapının inşaat aşamasında sulu yerden ısıtma sistemi için gerekli zemin boşluğu bırakılması uygulama konusunda kolaylık sağlamaktadır.

Fakat sulu yerden ısıtma sisteminin döşenmesi için binada yapılacak yenileme veya tadilat işlemleri sırasında da sistem döşenebilir. Ayrıca zeminin döşemesinin hangi malzemeden olduğu fark etmeksizin sulu yerden ısıtma sistemini uygulayabilirsiniz. Seramik, doğal taş, laminant, parke, ahşap veya fayans her türlü zemine uyumlu bir biçimde sulu yerden ısıtma sistemi kullanabilirsiniz.


Sulu Yerden Isıtma Bütçe Dostudur


Isınma giderlerinin giderek arttığı kış aylarında sulu yerden ısıtma sistemleri ekonomik bir kullanım sağlar. Harcadığı enerji miktarı diğer ısınma biçimlerine göre oldukça düşüktür. Doğalgaz ile çalışan bir kombi peteğine giden sıcaklık 70 ile 90 derece arasındayken sulu yerden ısıtma sistemi 30 ile 50 derece arasında ısı verir.

Bu sebeple daha az enerji harcayarak yere döşenen özel su boruları sayesinde tüm alana eşit ısı verir. Üstelik pek çok enerji kaynağı ile uyumlu biçimde çalışır. Doğalgazlı kombilere bağlanabileceği gibi elektrik veya katı yakıtla çalışan kazanlardan enerjisini alabilir.

Isı pompaları benzeri kaynaklardan gücünü alabileceği gibi termal su kaynaklarından veya güneş enerjisinden de gücünü alabilir. Daha az enerji harcayarak tüm odanın veya mekanın altına döşenmiş sulu yerden ısıtma sistemiyle tüm alanın eşit ısınmasını sağlayabilirsiniz.

Ayrıca sulu yerden ısıtma sistemlerinin özel boruları döşendikten sonra kullanım durumuna bağlı olarak 4-5 yıl bakıma ihtiyaç duymaz. Yine kullanım durumuna bağlı olarak sonraki yıllarda da her yıl bakım yapılması gerekmeyebilir.

Böylelikle diğer ısınma sistemlerinde yıllık olarak yapılan bakım masraflarının altında bir bakım masrafı çıkarmaktadır. Sulu yerden ısıtma sistemleri sayesinde ısınma için yapacağınız yıllık bakım masraflarınızı da oldukça düşürmüş olursunuz.


Sulu Yerden Isıtma İnsan Sağlığına Uyumludur


Sulu yerden ısıtma sistemlerinin ekonomik, mekânsal ve eşit ısı yayması özelliklerinin yanı sıra insan sağlığı açısından da olumlu yönleri vardır. Yerden ısınan mekanların insan sağlığı açısından daha uygun olduğu bilinmektedir. Bulunan ortamdaki oksijen seviyesini azaltmaz. Ayrıca zeminden toz kalkmasına sebep olmaz.


Siz de sulu yerden ısıtma sistemlerini yaşam alanlarınıza uygulatmak için İso Mühendislik’ten teklif alabilirsiniz.