Günümüzde hala merkezi ısıtma, soba, elektrikli ısıtıcı gibi klasik ısıtma sistemleri sıkça tercih edilse de, yerden ısıtma sistemleri gitgide bilinirliğini artırmakta ve sağladığı birçok avantaj ile de uygulanmasını sıklaştırmaktadır. Peki yerden ısıtma sistemleri nedir? Yerden ısıtma nasıl bir sistemdir? Yerden ısıtma nasıl yapılır? Bu yazımızda bu sorulara cevap bulabileceksiniz.
Yerden Isıtma Nasıl Bir Sistemdir?
Pek bilinmese de iki çeşit yerden ısıtma sistemi vardır. Bunlardan ilki ve en verimlisi sulu borulu yerden ısıtma ve diğeri de elektrikli kablolu yerden ısıtma sistemleridir. Zemin altına döşenen su boruları ile elektrik kabloları bu sistemlerin temelini oluşturur.
Eğer siz de odalarınızda yerden tasarruf etmek, duvarlarda petekler görmemek ve evinizde yumuşak bir sıcaklık olsun istiyorsanız yerden (alttan) ısıtma sistemi tam da size göre diyebiliriz. Bilinenin aksine yerden ısıtma sistemleri; döşenmesi kolay, maliyeti diğer ısıtma sistemlerine oranla daha düşük, daha konforlu ve bakımı da oldukça kolaydır.
Yerden Isıtma Nerelere Uygulanır?
Sağladığı konfor ve rahatlık gereği yaygınlaşan ve daha çok araştırılan yerden ısıtma sistemleri parke, seramik, taş, laminant gibi pek çok zemine uygulanabilmektedir. Bina inşaatları sırasında uygulanabildiği gibi, tadilat sırasında da uygulama yapılmaktadır.
İSO Mühendislik İle Türkiye’nin Her Yerinde Yerden Isıtma Mümkün
Tüm Türkiye’de yerden ısıtma sistemleri kuran ve bakımını yapan İSO Mühendislik, Büyük şehirlerin yerden ısıtma ihtiyacını karşılamaktadır. Bununla birlikte son zamanlarda özellikle Denizli, Kütahya ve Muğla gibi şehirlerde de yerden ısıtma sistemleri çok araştırılmakta ve rağbet görmektedir. İSO Mühendislik, Denizli’de yerden ısıtma sistemleri projeleri yürütmektedir.
Bu bölgenin ihtiyacına yönelik sulu alttan ısıtma veya elektrikli alttan ısıtma ile Denizli’de üstün hizmet sunmaktadır.
Bunun dışında tüm şehirlerle beraber, özellikle Kütahya ve Muğla’da yerden ısıtma konusunda en çok talep gören şehirlerdir.
Yerden Isıtma Nasıl Yapılır?
Yerden ısıtma sistemi yapılması için belli başlı adımlar ve gereklilikler vardır. İlk öncelik uzman ve deneyimli kişiler tarafından bir yerden ısıtma sistemi çiziminin yapılmasıdır. Bu genelde yerden ısıtma çizim programları kullanılarak yapılır.
Sonrasında bu projeye bağlı olarak gerekli profesyonel malzemeler tedarik edilir. Evlerde yerden ısıtma nasıl yapılır konusunda daha çok tercih edilen sulu yerden ısıtma sisteminden söz etmek yanlış olmaz. Bu yüzden sulu yerden ısıtma sistemine uygun olarak zemin araştırması ve incelemesi yapılır. Zemine izolasyon sağlayan malzeme döşenir.
İnşaat sırasında zemine serilen paneller döşenir. Bu panellerin amacı; su borularının sabit kalmasını sağlamak ve ısının homojen olarak yayılmasını sağlamaktır. Zemin türü göz önüne alınarak temel malzeme olan yerden ısıtma borusu döşemesi uygulanır.
Borular kollektöre montaj edilir ve mekanda ısının dağılması sağlanır. Boruların döşenmesi bitince zemin şap ile kaplanır.Daha sonra da zemin kaplama malzemesi olarak seçilen; fayans, seramik, parke gibi döşeme malzemeleri döşenir.
Zemin altına yerleştirilen tüm kablolar, borular ve gerekli aparatlardan sonra evde kullanılan ısı kaynağı göz önünde bulundurularak ısı ayarının nasıl yapılacağı planlanır. Isı kaynağı olan, kombi, güneş enerjisi veya diğer yakıt türleri ile sıcak su borularla taşınır.
Zemin sıcaklığının 24 – 29 derece arasında olması sağlanır. Borular içinde su devir daim ettikçe iç mekan ısınır. Zemin altına döşenen izolasyon malzemeleri sayesinde ses ve ısı yalıtımı da sağlanmış olur. Sulu yerden ısıtma için gerekli olan kollektör yerleştirilir ve kolayca gizlenebilir.
Termostatlar aracılığı ile istenilen sıcaklık ayarlanarak kullanıcı konforu amaçlanır. Tüm bunlara ek olarak istenirse otomasyon sistemi de opsiyon olarak eklenebilir.
Otomasyon sistemi kullanıcıların isteklerine uygun programlanabildiği için kullanıcıların konforunu artırır. Otomasyon sistemi ile kontrol edilen bir yerden ısıtma sisteminde, dış hava sıcaklığı ne derece değişirse değişsin ev içinde hep istenen aynı sıcaklık sağlanır. Yine merkezi kontrol paneli üzerinden kombi ve ısı pompası gibi birçok sistem parçasına da komut gönderilebilir.
Yerden ısıtma sistemleri için uygulanan uluslararası standartlara uygun olarak belirlenen, sağlıklı döşeme sıcaklığı en fazla 26°C’dir. Zemin sıcaklığının ise 24°C’de tutulması, sağlık ve konfor yönünden en uygundur. Sağlıklı bir insanın çevresinde bulunan hava sıcaklığı ideal koşullarda 20 – 22 derecedir. Sağlıklı bir insanın vücut sıcaklığı ise 36,5 derecedir. Tüm bunlara uygun olarak kullanıcı tercihleri de göz önünde bulundurularak termostatlar yardımı ile ideal sıcaklık uygulanmaktadır.
Tüm bu süreçleri sizin için uygulayarak, takip edecek olan İSO Mühendislik ile Türkiye’nin her yerinden iletişime geçebilir ve fiyat teklifi alabilirsiniz. Büyük şehirlerin yanı sıra, yerden ısıtmanın en çok araştırıldığı Denizli’de yaşıyor ve fiyat almak istiyorsanız hemen tıklayın.