Elektrikli Yerden Isıtma Nasıl Yapılır

Elektrikli Yerden Isıtma Nasıl Yapılır

Elektrikli yerden ısıtma sistemi nasıl yapılır sorusu, bu konuyu araştıranların en merak ettiği alandır. Sistemin nasıl çalıştığını anlamak ve sonuç olarak elektrikli yerden ısıtma sisteminin avantajının aylık faturaya yansımasını görmek isterler.


Bir elektrikli yerden ısıtma sistemi kurmak için öncelikle ısıtıcı kablolar, ısıtılmak istenen zemine döşenir ve zemin sıcaklığının kontrolü amacıyla bir termostat bağlanır. Böylece zemin sıcaklığının rahatça denetlenmesi sağlanmış olur.

Gerekli sıcaklığa ulaşan sistem termostat yardımıyla durur ve enerji tasarrufu sağlanır. Elektrikli yerden ısıtma sistemleri mutfak, banyo, çocuk odası ve evin diğer tüm bölümlerinde kullanıldığı gibi hamamlarda, okullarda, seralarda, camilerde, hayvan barınaklarında, spor salonlarında, stadyumlarda, hastanelerde, ofislerde ve halı sahalarda rahatlıkla kullanılmaktadır.

Tüm bu alanlarda kullanımı için uygulaması farklılık gösterse de temelde kurulum aynıdır. Sulu alanlardaki kullanımını daha güvenli kılmak adına zırhlı kablolar kullanılsa da sistem hazırlığı ve uygulaması benzerdir.

Elektrikli Yerden Isıtmada Sistemi Kurulumunda Ön Hazırlık ve Uygulama Nasıldır?

İlk olarak uygulamaya başlamadan önce döşeme planı çıkarılması çok önemlidir. Bu planda; ısı kablosunun döşeneceği alanın bölümleri, ısı sensörünün yeri, kablonun soğuk ve sıcak birleşim noktasının nereye geleceği ve kablonun yere serilme şekilleri tasarlanır. Mevcut ısı yalıtımı ve ısı yalıtımı ihtiyaçlarının da bu sırada tespit edilmesi gerekir.

Isı kablosu, mevcut bulunan veya yeni gelecek ve sabit duracak duş ve banyo küveti altına döşenmemesi gerekir. Ayrıca sabit duracak diğer dolap gibi eşyalar ısı yüzeyinin üzerine tam olarak oturacak şekilde konulmaması gerekir. Eğer bu durum zorunlu ise bir havalandırma mesafesi kalacak şekilde konabilir

Elektrikli yerden ısıtma sisteminin verimli olması için, zeminin uygunluğu ve düzgünlüğünün kontrol edilmesi ve gerekirse zeminin kaldırılıp yeniden düzeltilmesi gerekir.

Elektrikli Yerden Isıtma Şeması


Zemin yüzeyinin temizlenmesi ve astarlanması, mekan yüzeyinin ölçülerine göre ayarlanıp hazırlanmış alta serilen şiltenin uygun olarak döşenmesi, farklı yapı bölümlerinin kenarlarının ayrılması için kenar bandı ile yapıştırılması, şiltenin düzgün yapışabilmesi için bastırılması ve zeminin kurumaya bırakılması gibi uygulamalarla devam edilir.

Zeminde ısıtma yapılmayacak kısımların, kablo döşenmeden önce belirlenmesi hem uygulama hem de maliyet açısından kolaylık sağlayacaktır. Kablo döşenirken özellikle dönüş olan kısımlar korunaklı bir şekilde oluşturulmalıdır.
Uygulama bitiminde, ısıtma kablosu döşenmeden önce kabloların toplam direnci ölçülmeli ve tespit edilmelidir. Zemine döşenecek olan sensör, iki kablo arasındaki eşit bir yere konmalıdır.

Tüm bu ayrıntılı uygulamaların sonunda tüm yüzey yapıştırıcı ile kaplanır. Özellikle büyük ebatlı seramik veya doğal taş karolarının arka yüzeylerine de yapıştırıcı birkaç defa sürülür. Böylece kaplama malzemesinin zemine sıkıca yapışması sağlanır. Uygulama bittikten sonra tekrar kablonun toplam direnci ölçülür ve tespit edilir. Böylelikle uygulama esnasında kabloda herhangi bir sorun olup olmadığı tespit edilmiş olur.

Yerden ısıtma sistemi döşenirken, termostatın elektrik bağlantısı uzman bir elektrikçi tarafından yapılmalıdır. Su yalıtımı yapılması güvenlik açısından da oldukça önemlidir. Sisteme bu uygulamanın eklenmesi için su yalıtımı harcı ve yalıtım bandına ihtiyaç duyulur. Böylece elektrikli yerden ısıtma sistemi suya karşı dayanıklı ve güvenli hale gelmiş olur.

En temel hali olarak bu şekilde kurulan elektrikli yerden ısıtma sistemi çok açıdan kullanıcıya kolaylık sağlar. Konfor ve kullanım kolaylığı yanında en çok ilgi çeken özelliği hiç şüphesiz ki ısınma faturalarına olan olumlu katkısıdır. Özellikle soğuk bölgelerde ısının ayaktan başa doğru yayılması ile ısı konforu ve sağlıklı beden ısısı sağlanmış olur.

Çok merak ve tercih edilen elektrikli yerden ısıtma sistemleri hakkında detaylı bilgi almak için hemen buradan iletişime geçebilirsiniz.