
Kazan dairesi sistemleri ısınma yöntemleri arasında en çok tercih edilen türlerin başında gelmektedir. Kazan dairesi sistemi küçük ve orta ölçekli işletmeler, apartmanlar, AVM ve fabrikalar gibi pek çok alanda tercih edilmektedir.
Kazan dairesi sistemleri kurulumu için gerekli belirli şartlar bulunmaktadır. Kurulum yapılacak alan içerisindeki gerekliliklerin dışında depolama alanı baca yapısı gibi pek çok dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır.
Kazan daireisi sistemleri bu hususlara dikkat edildiğinde oldukça tasarruflu ve verimli bir ısınma yöntemidir. Özellikle uzun vadede kullanıcılara büyük tasarruflar sağlamaktadır. Basit anlamda işleyişini açıklamak gerekirse kazan içerisindeki yakıt yakılarak ısı enerjisine dönüştürülmekte ve radyatöre su yardımı ile bu ısı aktarılmaktadır. Bu döngü sayesinde de tüm yapı ısınması sağlanır.
Kazan Dairesi Kurulum Alanı Kaç m2 Olmalı?
Kazan dairesi sistemlerinde kurulumun yapılacağı alanın öncelikle yeterli büyüklükte olması gerekmektedir. Minimum düzeyde bir kazan dairesi kurulumu için alan büyüklüğü 8 m3’ten büyük olmalıdır. Endüstriyel ve apartman kazan dairesi sistemlerinde bu boyut daha da büyük olması gerektiği bilinmektedir.
Kazan dairesi sistemleri imkan dahilinde ise yapı dışında müstakil bir yapı içerisine konumlandırılmaktadır. Ancak çoğunlukla bu durum yapı bodrumunda ya da yapı girişinde bir alanda kurulmaktadır. Günümüz teknolojisi ile birlikte bodrum katlarının dışında kompakt kazanlar ile birlikte çatı katında da kazan dairesi sistemleri kurulumu yapılmaktadır.
Kazan Dairesi Sistemleri Kaça Ayrılır?
Kazan dairesi sistemleri kazanın üretim maddesine göre ve yakıt cinsine göre farklı türlere ayrılmaktadır. Kazan üretim maddesine göre dökme dilimli kazanlar ve çelik kazanlar olarak kendi içerisinde ayrılmaktadır. Dökme dilimli kazan dairesi sistemleri buharlı ısıtma tesisatlarında sıkça tercih edilmektedir. Dökme dilimli kazanlarda kullanılan yakıt türleri ise şu şekildedir;
- Katı yakılar (odun, kömür)
- Sıvı yakıtlar (fuel-oil, motorin)
- Gaz yakıtlar (doğalgaz, LPG)
Üretim malzemesine göre kazan dairesi sistemlerinin diğer türü ise çelik kazanlardır. Çelik kazanlar küçük ve orta büyüklükteki merkezi ısıtma sistemlerinde tercih edilmektedir. Çelik kazanlar kendi içerisinde de farklı türlere ayrılmaktadır. Bunlar;
- Yarım Silindirik Kazanlar,
- Silindirik Kazanlar,
- Prizmatik Kazanlar
Şeklindedir. Çelik kazanların tamamında katı, sıvı ve gaz yakıtlar kullanılabilmektedir. Çelik kazan sistemlerinde en çok tercih edilenlerin başında yarım silindirik kazanlar gelmektedir.
Kazan dairesi sistemlerinde yakıt cinsine göre de farklı tür kazanlar bulunmaktadır. Bu kazanlara maddeler halinde bakacak olursak;
- Katı Yakıt Kazanları,
- Otomatik yüklemeli kazan sistemleri,
- Elle yüklemeli kazan sistemleri,
- Sıvı Yakıt Kazanları,
- Gaz Yakıt Kazanları,
- Atmosferik brülörlü kazan sistemleri,
- Üflemeli brülörlü kazan sistemleri
Kazan dairesi sistemleri merkezi sistem kazan dairesi olarak da adlandırılmaktadır. Ülkemizde en çok tercih edilen ısınma sistemlerinin başında gelen merkezi sistem kazan dairesi kurulumları doğru kurulum ile oldukça güvenli ve ekonomik sistemlerdir.
Kazan dairesi sistemlerinde merkezi ısıtma sistemleri ile dairelerde pay ölçer yardımı ile tüm yapı içerisinde kullanılan enerji miktarı hesaplanabilmektedir. Bu hesaplama sonucunda kullanıcılar arasında aylık olarak faturalandırma gerçekleştirilebilir. Uzun vadede büyük tasarruflar sağlayan merkezi sistem kazan dairesi çevreye verilen zararı da minimize etmektedir.
Kazan dairesi sistemlerinde doğru hesaplama, doğru ekipman ve doğru uygulama oldukça önemlidir. Bu 3 aşamanın eksiksiz ve belirlenen standartlara uygun olarak yapılması hem güvenliği hem de tasarrufu sağlamaktadır.
İso Mühendislik olarak kazan dairesi sistemlerinde alanında uzman ekibimiz ile tasarruf garantili sistemler sunmaktayız. Kazan dairesi sistemleri ve diğer tüm mühendislik konularında alanında uzman ekibimiz ile iletişime geçebilir ve destek talebinde bulunabilirsiniz.